”Effekten blir att vi får mer tid till att vara proaktiva med kunden”

Det här blogginlägget är skrivet av Fortnox, och kan också läsas här. Om du vill ha hjälp med digitalisering eller fakturering i ditt bolag så kan du kontakta oss på Ekonomipartner.

Vilka är de största fördelarna och hur mycket tid kan man spara genom att arbeta med digitala leverantörsfakturor? Och varför är det viktigt för både byrån och företagaren med en automatisk bankkoppling? Vi ställde frågorna till tre redovisningskonsulter som alla arbetar i Fortnox med sina kunder. Häng med!

Linda Droege, VD och grundare, Eden & Company

Varför är en automatisk bankkoppling viktigt för er på byrån?

– Det är en fantastisk funktion som underlättar för oss på byrån och gör oss mer effektiva i vårt arbete. Det är smidigt och mycket effektivt. Istället för att sitta och knacka in siffror får vi in dessa direkt och på så sätt kan vi lägga tiden på att skapa mervärde för våra kunder.

Vad är effekten av en bankkoppling för era kunder?

– Effekten blir att vi får mer tid till att vara proaktiva med kunden.

Vilken är den största fördelen med digitala leverantörsfakturor för er och era kunder?

– Det underlättar både för kund och för oss att ha allt digitalt. Det är lättillgängligt och man kan gå tillbaka i tiden i systemet och hitta fakturor som behöver utredas eller liknande. Även kunden kan söka efter fakturor vilket underlättar då kunden inte behöver vara beroende av att vi måste ta fram detta.

Hur mycket tid uppskattar ni att ni sparar genom att arbeta med digitala leverantörsfakturor?

– Att få in fakturorna digitalt gör samarbetet med kunden väldigt mycket smidigare. Den stora tidsbesparingen ligger främst i bankkopplingarna.

Lars Jonsson–Bergman, Redovisningskonsult och VD, Redovisningsbyrån Q AB

Varför är en automatisk bankkoppling viktigt för er på byrån?

– Det är en viktig del i vår process ”att jobba smart”. Det sänder också ut signalen att vi har ambitioner att nyttja den nya tekniken på bästa möjliga sätt.

Vad är effekten av en bankkoppling för era kunder?

– De kan få en realtidsredovisning utan att det kostar något extra.

Vilken är den största fördelen med digitala leverantörsfakturor för er och era kunder?

– För kunden är det ett enkelt attestförfarande i appen samt att kunden har åtkomst till alla fakturor på ett smidigt sätt.

Hur mycket tid uppskattar ni att ni sparar genom att arbeta med digitala leverantörsfakturor?

– För kundernas egna arbete så kan det säkert bli upp till 30% tidsbesparing. Byrån effektiviserar säkert i snitt minst 10%.

Joakim Lindh, VD och medgrundare, Trimero

Varför är en automatisk bankkoppling viktig för er på byrån?

– Det är viktigt för oss att ligga i framkant och utnyttja digitaliseringen fullt ut. Det gör att vi arbetar ännu mer i Fortnox vy, utan att behöva hoppa mellan olika inloggningar hos de olika bankerna som våra kunder har. Det gör att vi får ett roligare och mer meningsfullt jobb, samtidigt som det såklart sparar oss värdefull tid. Vi utvecklar vårt sätt att arbeta hela tiden och de automatiska bankkopplingarna som har kommit de senaste åren är såklart en viktig del av det.

Vad är effekten av en bankkoppling för era kunder?

– Bankkopplingen gör att våra kunder kan hantera sina betalflöden effektivare, samtidigt som bokföringen kommer allt närmre realtid. Det gör att kunderna bättre kan följa och planera sin likviditet regelbundet.

Vilken är den största fördelen med digitala leverantörsfakturor för er och era kunder?

– En stor skillnad är att det är enklare att involvera kunderna i en strukturerad process där vi slipper dubbelarbete och sparar tid för båda. Genom att sätta upp ett digitalt flöde behöver kunden bara attestera fakturor, så sköter vi resten. Förut handlade redovisningen mer om att registrera historiken. Nu kan vi arbeta mer proaktivt i realtid, vilket gör att samarbetet blir mer framåtblickande. Tolkningstjänsten gör också att vi slipper monotona arbetsmoment och minskar risken för mänskliga fel, samt att det självklart spar in på miljön utan alla pappersfakturor.

Hur mycket tid uppskattar ni att ni sparar genom att arbeta med digitala leverantörsfakturor?

– Det beror såklart på vilken volym kunden har sett till antalet leverantörsfakturor. Vissa kunder har berättat att de numera räcker med tio minuter per vecka för att attestera sina leverantörsfakturor. Många minns tillbaka på tiden då de fick knappa in långa OCR-nummer manuellt för betalning på banken, och dessutom behövde sortera fakturorna innan de lämnades in till byrån i pappersform. Sedan skulle redovisningskonsulten sitta och knappa in samma siffror på nytt i bokföringen. Så allt var inte bättre förr!

Läs mer om fördelarna med digitala leverantörsfakturor här