Så hanterar och bestrider du en bluffaktura

Det här inlägget är skrivet av Fortnox och kan också läsas här. Om du har problem med bluffakturor, eller behöver någon annan hjälp i ditt företagande, så kontakta Ekonomipartner i Wermland AB.

Bluffbolagen gör stora pengar på småföretagare som råkat vara ouppmärksamma och betalat bluffakturor eller på något sätt lurats att ingå ett avtal. Bluffakturor eller fakturabedrägeri brukar öka i semestertider när ordinarie personal inte är på plats, så därför gäller det att vara extra uppmärksam och ha bra rutiner. Vi förklarar hur bluffar vanligtvis går till, och vad du kan göra om du misstänker att du har blivit drabbad.

Bluffare tenderar att vara kreativa och nya sätt att utföra bedrägerier dyker upp hela tiden. Coronakrisen under 2020 är ett exempel: under mars och april fördubblades antalet anmälda bluffakturor till Svensk Handels varningslista, jämfört med samma period förra året. Varningarna gäller bluffbolag som påstår sig sälja bland annat handsprit. Med semestern snart här, och coronakrisen som ännu inte är över, finns det anledning att vara extra uppmärksam på blufförsök under sommaren 2020.

Exempel på bedrägerier

Så bestrider du en bluffaktura

Anders Ohlsson driver Ryssby Lackering AB, och företaget använder Fortnox. Den senaste tiden har de varit skonade från bluffakturor, men Anders säger att när de väl kommer – då kommer de ofta klumpvis.

– Det gäller att vara uppmärksam och verkligen läsa igenom fakturorna och se vad de gäller, särskilt under sommaren när all ordinarie personal kanske inte är på plats, säger Anders.

Ryssby Lackering kan i Fortnox program hela tiden stämma av inkomna fakturor mot vad de har beställt: En bluffaktura kan tidigt upptäckas eftersom leverantören inte är upplagd.

– Vi lägger upp alla våra leverantörer med organisationsnummer i programmet, och då får vi en påminnelse när det kommer en leverantörsfaktura som inte matchar med de inlagda numren. Då får vi en indikation på att det inte står rätt till, och kan gå ett varv till och kolla vad det handlar om, säger Anders.

Anders tips – så gör du om du fått en bluffaktura

Fortknox skyddar dig

Om du använder Fortnox bokföringsprogram för dina leverantörsfakturor kan du vara lugn – vi har en koppling till Svensk Handels varningslista, så programmet kommer att varna när du försöker registrera en leverantör eller faktura från en leverantör, som finns med på denna lista.