Magdalena Andersson presenterar under presskonferensen det nya omsättningsstödet

Nytt omsättningsstöd på 39 miljarder

Den trettionde april presenterades en ytterligare stödåtgärd för företagare under corona-krisen. Regeringen för dialog med EU-kommissionen för att kunna överlämna förslaget i en extra ändringsbudget.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Vad är omsättningsstödet?

En överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöparitet, Centerpartiet och Liberalerna öppnar för ett omställningsstöd baserat på omsättningsminskning. Finansministern Magdalena Andersson säger i en pressträff att detta innebär att förslaget blir mycket träffsäkert eftersom stödet specifikt hamnar hos drabbade företag. Totalt omfattar stödpaketet 39 miljarder kronor och regeringen arbetar nu för att pengar ska kunna börja betalas ut den första juli. Man hoppas att detta ska kunna hjälpa företag att ställa om och anpassa verksamheten i dessa turbulenta tider. Totalt beräknas 180 000 företag kunna omfattas av stödpaketet.

Kan jag få omsättningsstöd?

Omsättningsstödet riktar sig till företag inom alla branscher som förlorat minst trettio procent av sin omsättning till följd av corona. Omsättningsbortfallet beräknas på tidsperioden mars-april 2020 i jämförelse med samma tid föregående år. Ett ytterligare krav för att kunna få del av stödpaketet är att ditt företag omsatt minst 250 000 kronor under det förra räkenskapsåret. Det föreslagna maxbeloppet är 150 miljoner kronor per företag.

Hur mycket omsättningsstöd får mitt företag?

Storleket på stödet beror på ´ditt företags procentuella omsättningsbortfall och kan omfatta mellan 22,5 och 75 procent av bolagets fasta kostnader för perioden exklusive löner. Under pressträffen presenterade regeringen följande räkneexempel, det ska dock påpekas att beloppen kan komma att ändras när regeringen nu arbetar med förslaget. Om du har frågor eller vill ha hjälp med din ansökan när det är dags kan du självklart kontakta oss på Ekonomipartner.

Se filmen från pressträffen

Källa: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/04/foretag-far-stod-baserat-pa-omsattningstapp/