Vilken företagsform ska jag välja?

Inlägget nedan är skrivet av Fortnox och kan också läsas här.

Har du bestämt dig för att bli egenföretagare? Grattis! Du har en spännande tid framför dig. För att kicka igång allt måste du välja en företagsform som passar din verksamhet. Men hur vet man egentligen vad man ska välja? Vad passar bäst för just ditt företag? Vi förklarar de olika företagsformerna så att du enklare kan ta ett beslut.

 

Vad betyder de olika begreppen?

Juridisk person

En juridisk person är ett företag som har samma juridiska rättigheter som en fysisk person – att till exempel äga tillgångar, ingå avtal och ådra sig skulder.

Antal ägare

Det är precis som det låter: beroende på bolagsform finns det krav på hur många ägare det som minst – eller som mest – får finnas i företaget.

Ansvar

Anger vem i företaget som kan teckna avtal och är ansvarig för företagets skulder.

Kapitalkrav

Ett kapitalkrav anger hur mycket kapital det krävs för att registrera och starta företaget.

Skatteformer

Anger hur företaget ska betala den preliminära skatten. Den betalas antingen genom skatteavdrag (A-skatt eller FA-skatt, beroende på om du utöver din verksamhet har inkomst från en anställning) eller med belopp som debiterats (F-skatt och SA-skatt).

Bokslut och revisor

Ett bokslut är en sammanställning av företagets bokföring, efter att räkenskapsåret är slut. Det kan göras på två sätt: dels genom ett årsbokslut, dels genom en årsredovisning, som är mer omfattande. Revisorn är den person som granskar ett företags bokföring. Läs mer om hur du gör ett bokslut eller en årsredovisning. 

Redo att sätta igång? Eller vill du fundera lite till på företagsformen?

I vår Företagsguide kan du läsa mer om hur du registrerar och startar ditt företag.  Är du inte riktigt där än, kan du fördjupa dig i de olika bolagsformerna.