Välj rätt redovisningsprogram

Alla som någon gång har startat eget företag har förr eller senare hamnat i denna fråga, hur gör jag med redovisningen? Ibland kanske frågorna är av mer teknisk karaktär, hur gör jag med periodiseringar? Vad är egentligen bokslutsdispositioner? Vad händer om det blir fel? Dessa ämnen ska vi försöka behandla i senare blogginlägg då de kräver sin lilla tid både att skriva men också att förstå, så jag tänkte börja med den mycket enklare frågan: “Vilket program ska jag använda för redovisning?”. En fråga med många svar, men här kommer mina tips på hur du bör tänka när du väljer redovisningsprogram. 

Fundera över företagets potential

Det finns några gratisprogram där ute som håller relativt hög kvalitet, och funkar väldigt bra för väldigt små företag. Om du kanske vill driva ett företag av mer hobbykaraktär där du ser det som en sidoinkomst kan dessa vara ett bra val. Men har du stora ambitioner och vill att företaget ska växa så är min rekommendation att ändå leta efter ett program som kan följa med dig på hela den resan. Ett riktigt bra bokföringsprogram kommer vara värt pengarna i slutändan, jag lovar! Känner du ändå att ett gratisprogram nog är bäst att starta med så skulle jag rekommendera Bokio.

Webbaserat bokföringsprogram

Webbaserad redovisning har en uppsjö av fördelar, bland annat kan du komma åt programmet och skriva fakturor eller göra en lön “on the go” med mobilen eller en bärbar dator. Det tar även bort en del av risken då det inte spelar någon roll om din dator kraschar, allt lagras i molnet. Marknadsledande idag på webbaserad redovisning är Fortnox, som är ett oerhört kraftfullt program som fungerar för alla storlekar av företag. Andra populära alternativ är bland annat speedledger, vilket används mycket av konsulter som fakturerar timmar. Speedledger är inte lika omfattande som Fortnox, vilket kanske passar vissa. Även Visma har en webbaserad version av sitt välkända redovisningsprogram som kallas Visma E-Ekonomi. Detta är ett stabilt program som dock ibland kan upplevas som rätt långsamt. På Ekonomipartner använder vi främst Fortnox och Visma, men vi går mer och mer över till Fortnox då programmet helt enkelt är bättre än sina konkurrenter.

Vill du ha programmet installerat lokalt?

Ibland orkar man bara inte med för mycket digitalisering och vill köra sin redovisning lokalt på en stationär dator, det är också okej! Det gör vi med i vissa fall. I denna genre är Visma stora med sitt bokföringsprogram Visma Administration 2000. Detta är ett stabilt program som dock tar lite tid att lära sig men fungerar väldigt bra. Andra välkända program som installeras lokalt är Björn Lundén och Edison, dessa jobbar vi inte med på Ekonomipartner. Fortnox har ingen produkt som inte är webbaserad, och det verkar som att marknaden mer och mer rör sig bort från lokalt installerade program.

Därför ska du välja Fortnox

Det här är inte på något vis ett sponsrat inlägg, men ärlighet vara längst och Fortnox är bäst i Sverige på det de gör just nu. Supporten är bra, priset är bra och funktionerna kan skräddassys för att passa just dig. De erbjuder en riktigt bra fakturascanningstjänst, som för några kronor per faktura läser av och bokför dina leverantörsfakturor på ett snabbt och smidigt sätt. De har även mycket bra integrationer med de stora bankerna vilket kan automatisera bort enormt mycket manuellt jobb. Skulle jag inte rekommendera Fortnox så skulle jag ljuga!

Om du har fler frågor kring redovisningsprogram når du mig alltid på jesper.lindgren@ekonomipartner-kd.se.